Monday, January 26, 2009

Zeci de mii de oameni l-au petrecut în ultimul său drum pe Grigore Vieru
Ediţia de Vineri Nr.20094 din 23 ianuarie 2009
Zeci de mii de oameni îndoliaţi au venit marţi, 20 ianuarie, anul curent, să-l petreacă pe ultimul său drum pe poetul Grigore Vieru. Rude, prieteni, oameni de cultură, cetăţeni simpli, politicieni – au venit să-şi ia rămas bun de la unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi condeieri români ai zilelor noastre. Râuri de flori au curs în ziua când a plecat la Domnul acel care a luptat cu atâta înverşunare pentru ca idealul unităţii neamului să se realizeze, în sfârşit.

În ziua înmormântării, străzile capitalei s-au transformat într-o mare de poezie şi lacrimi – un ultim omagiu adus marelui Poet.
După ce sicriul cu trupul neînsufleţit al Poetului s-a aflat toată noaptea în incinta bisericii „Sf. Teodora de la Sihla” din capitală, acesta, la ora 9.00, urmat de câteva mii de persoane, a fost transportat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet.
„În aceeaşi limbă toată lumea plânge, în aceeaşi limbă râde un pământ…”
Un torent enorm de oameni a venit să-i aducă Poetului un ultim omagiu, dar şi să se roage pentru mântuirea sa, inclusiv preşedintele Vladimir Voronin, precum şi foştii şefi de stat, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi. De asemenea, a fost prezent întreg Cabinetul de miniştri, precum şi funcţionari din cadrul Primăriei Chişinău, care au adus coroane de flori pentru Grigore Vieru. La funeralii a participat şi o delegaţie din România, condusă de ministrul Culturii şi Cultelor, Theodor Paleologu.
Deoarece accesul în teatru era destul de anevoios, foarte multă lume aşa şi nu a mai apucat să-şi i-a rămas bun de la Poet.
La ora 13.00, cortegiul funerar a părăsit scuarul Teatrului de Operă şi Balet şi s-a îndreptat către monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde a zăbovit câteva minute, după care s-a îndreptat, pe strada G. Bănulescu-Bodoni, spre Cimitirul Central de pe strada Armenească.
Un neam îndurerat
Funeraliile Poetului au fost transmise integral, în direct, de către televiziunea publică „Teleradio-Moldova”. În incinta cimitirului, unde urma să fie înhumat Poetul, au fost instalate câteva monitoare, astfel încât celor prezenţi, care nu au încăput în cimitir, le-a fost oferită posibilitatea să urmărească discursurile rudelor, prietenilor şi ale oficialităţilor.
Serviciul divin, de pomenire a marelui Poet, a fost oficiat de un sobor de preoţi din Republica Moldova şi România, în frunte cu părintele Ioan Ciuntu, parohul bisericii Sfânta Teodora de la Sihla.

http://www.flux.md/articole/5444/

1 comment:

  1. Grigore Vieru - slujitor devotat şi neobosit al Versului românesc
    Ediţia de Vineri Nr.20094 din 23 ianuarie 2009
    Mesajul ÎPS Mitropolit şi Exarh Petru adresat familiei şi celor care l-au cunoscut şi iubit pe nouadormitul în Domnul, Grigore Vieru



    Îndoliată familie,

    Fraţi creştini,

    Vestea trecerii din lumea aceasta la cele veşnice a poetului Grigore Vieru a întristat omeneşte întreaga suflare românească. În calitatea noastră de creştini însă, ştim că oamenii buni, iubitori de fraţi şi Ţară, care îşi însoţesc faptele cu credinţă în Dumnezeu, se îmbracă în Lumină, încă din lumea aceasta, iar când sunt chemaţi la Domnul sunt primiţi în lumina necreată a Tatălui Ceresc.

    Slujitor devotat şi neobosit al Versului românesc, strălucitul poet va rămâne în memoria noastră ca un mare iubitor de adevăr, patrie, limbă, istorie, - categorii sfinte, pentru fiecare popor, pe care poetul Grigore Vieru le-a servit exemplar cu jertfelnicie întreaga sa viaţă.

    Poetul Grigore Vieru a fost un susţinător înflăcărat al Mitropoliei Basarabiei, numărându-se printre iniţiatorii reactivării, în acest spaţiu, a structurii Bisericii Ortodoxe Române în 1992. Preoţii Mitropoliei Basarabiei vor înălţa rugăciuni pentru nouadormitul robul lui Dumnezeu Grigore, conform tradiţiei noastre ortodoxe.

    În aceste clipe de durere rugăm pe Bunul Dumnezeu să trimită mângâiere şi alinare membrilor familiei, rudelor, consătenilor, dar şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit pe blândul şi marele poet Grigore Vieru.

    Totodată, rugăm pe Hristos Domnul, Împăratul veacurilor, să aşeze sufletul robului Său, Grigore, împreună cu drepţii, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.

    Veşnică să-i fie pomenirea din neam în neam.

    20.01.2009

    † P E T R U

    Arhiepiscop al Chişinăului,

    Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor

    ReplyDelete