Friday, January 13, 2012

Secretele crimei de pe Nistru




După 20 de ani de la instalarea pacificatorilor în 15 puncte pe râul Nistru, reprezentanţii R. Moldova nu pot explica cât va dura misiunea de pacificare, ce efectiv o realizează, cât costă această misiune, cui aparţin blocurile de beton, cine poate fi oprit şi cine poate fi împuşcat de către pacificatori.


Faptul că locuitorii din satele Pârâta, Coşniţa şi alte localităţi au ieşit la protest pe podul de la Vadul lui Vodă începând chiar cu ziua de 1 ianuarie i-a luat prin surprindere pe oficialii moldoveni.


Deşi era vorba de un adolescent omorât cu un Kalaşnikov şi de proteste a sute de cetăţeni, în acea zi, pe paginile electronice ale Preşedinţiei (www.president.md), Parlamentului (www.parlament.md), Guvernului (www.gov.md), Procuraturii (www.procuratura.md) sau a Ministerului de Interne (www.mai.md) nu a existat niciun comunicat sau o notă informativă cu privire la cele întâmplate şi, mai ales, cu privire la poziţia autorităţilor statului faţă de acest omor. A existat un singur comunicat emis de Biroul Reintegrării, care nu a fost afişat pe nicio pagină guvernamentală, dar a fost remis pe adresele unor instituţii media.
Secretele securităţii publice


În zilele următoare au apărut câteva reacţii oficiale, însă întrebări erau deja mai multe decât răspunsuri. În primul rând, la 20 de ani de la instituirea pacificatorilor ruşi pe râul Nistru şi la 15 ani de la utilizarea oficială a internetului în instituţiile guvernamentale de la Chişinău, nu există o pagină web care ar oferi cetăţenilor R. Moldova informaţii despre: limitarea liberei circulaţii în interiorul R. Moldova, despre rostul şi legalitatea celor 15 posturi militare instalate în mai multe localităţi din zona râului Nistru, despre termenul limită de funcţionare a aşa-ziselor misiuni de pacificare, despre riscurile la care se expun cetăţenii Moldovei atunci când circulă prin această zonă, despre taxe, drepturi şi obligaţii vizavi de pacificatori şi serviciile paramilitare aferente acestora. Nu există nicio instituţie care ar informa public cetăţenii despre modul în care trebuie să treacă prin cele 15 puncte.


Continuarea aici.

2 comments:

  1. O recomandare calduroasa, scrie te rog cu font inchis pe fond deschis. Negrul oboseste ingrozitor.

    ReplyDelete
  2. Mulțumesc mult pentru lectură și pentru recomandare.

    Am încercat să găsesc o soluție pentru a avea un al doilea câmp - câmp deschis pe fundal negru -, dar deocamdată nu am reușit. Mai caut, dar n-aș vrea să renunț la acest șablon, pe care l-am ales încă de la începuturile blogurilor (pe atunci nu aveam prea multe variante la îndemână).

    Pentru că este conceput astfel, încât fiecare articol să aibă o sursă, blogul meu fiind o platformă ce găzduiește materiale din presă, cele mai multe referindu-se, într-un fel sau altul (uneori tangențial, e adevărat) la procesul de epurare lingvistică din Transnistria, nu cred că problema este stringentă, pentru că toate documentele se pot citi și în original (direct la sursă). O să țin cont, însă, de această semnalare și voi căuta un remediu pentru a înlătura dificultățile. Încă o dată: Vă mulțumesc.

    ReplyDelete