Thursday, January 19, 2012

Vocea Basarabiei: (AUDIO) Este o diferenţă în cazul de la Vadu lui Vodă şi cel de la frontiera Giurgiuleşti – Galaţi, una dintre acestea ar fi aspectul territorial, Promo - Lex







Mai multe forţe politice de stînga au pichetat cîteva zile la rînd sediul Ambasadei României la Chişinău, condamnând astfel gestul poliţistului de frontieră din România care la 15 ianuarie a împuşcat un tânăr din RM la punctul vamal dintre R. Moldova și România, Giurgiuleşti-Galaţi.


Protestatarii au considerat că este identic cazul de la Vadu lui Vodă, cînd un tânăr din RM a fost împuşcat de un militar rus, pe Nistru şi cel de la punctul vamal Giurgiuleşti-Galaţi, cînd un alt tânăr din RM a fost împuşcat de un militar roman, pe Prut.


Solicitat de Vocea Basarabiei, directorul Asociaţiei Promo – Lex, Ion Manole, ne - a declarat că există o diferenţă între aceste cazuri, una dintre acestea ar fi aspectul teritorial. Potrivit lui Ion Manole, incidentul de la Vadu lui Vodă a avut loc pe teritorul RM, iar cel de la punctul vamal Giurgiuleşti-Galaţi a avut loc pe teritoriul României.


Ion Manole. Este vorba de un soldat rus pe teritoriul RM. În cazul de la Galaţi este vorba de un poliţist al României pe teritoriul României. Rămâne doar să stabilim dacă acest poliţist a aplicat correct arma şi a respectat toate cerinţele pentru astfel de situaţii. În cazul nostrum de la Vadu lui Vodă, avem un pacificator, un soldat străin, care a aplicat arma contrar prevederilor regulamentului după care funcţionează acest format de pacificare la Nistru. Pacificatorii, sau soldaţii nu au dreptul, nu au voie, să aplice arma de foc, pot aplica această măsură, doar în cazuri extreme, doar atunci cînd este viaţa lor în pericol, adică asupra lor s-a deschis focul.


Am încercat să aflăm de la şeful pichetului de grăniceri al punctului de trecere a frontierei de la Basarabeasca, Vladislan Verdian, dacă un grănicer al RM ar fi aplicat arma atunci cînd un cetăţean străin pe teritoriul RM, la unul dintre punctele de trecere a frontierei de stat s-ar fi eschivat de la controlul vamal.


Vladislav Verdian. Conform articolului noi putem să aplicăm, dar nu ajungem noi la ele niciodată. Sunt nişte chestii greu de demonstrat.Românii au declarat official că poliţistul de frontieră perfecte acţiuni în conformitate şi legea, dapu asta-I legea lor. Dacă era acţivitate de contraband, mai întîi îl somezi verbal, după asta o împuşcătură în sus, după asta ai dreptul dacă el este infractor, el acum e făptuitor. Să luăm din punct de vedere juridic, eu nu am dreptul să aplic arma, pentru că în lege este scris asupra infractorilor de frontieră care evadează. Nu aplicam arma în niciun caz, pentru că orice avocet mie era să-mi demonstreze că eu nu sunt correct şi că eu merg la puşcărie.


Un tînăr de 22 de ani, cetăţean al RM a fost împușcat duminică 15 ianuarie de un polițist român la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați pentru că ar fi refuzat să se supună ordinelor şi că ar fi încercat să treacă granița spre România cu 300 de pachete de țigări de contrabandă după ce vameşii din RM i-ar fi permis acest lucru spre România.


Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, a anunţat că tânărul a încercat să se întoarcă în RM atunci când a început verificarea automobilului său. A încercat să lovească un poliţist cu maşina, iar acesta a fost nevoit să tragă un foc de armă în pneuri, rănindu-l pe tînăr în torace, fapt ce a necesitat spitalizarea.


Tânărul s-a ales cu două dosare penale, unul pentru act de violenţă asupra autorităţilor și altul pentru trecerea ilegală a frontierei.


Ascultați emisiunea pe pagina postului Vocea Basarabiei: AUDIO

No comments:

Post a Comment